ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОПЕРЕДЖАЄ: ОБЕРЕЖНО ГРИБИ!

Ізмаїльське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області» інформує що в поточному році в Одеській області (у Розділь-нянському та Подільському районах) зареєстровано у період з 24 вересня по 6 жовтня 5 випадків (осередків) отруєнь грибами з 6-ма постраждалими особами, з них 2 дітей. За даними епідрозслідувань, які проводяться спільно з фахівцями ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби, які було зібрано у лісосмугах та придбано на стихійному ринку. Враховуючи збільшення випадків отруєння грибами серед населення Одеської області, з метою недопущення виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації та керуючись Законами України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист населення від інфекційних хвороб”, спеціалістами Ізмаїльського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку проведено рейдову перевірку Ізмаїльського центрального ринку щодо наявності в торговій  мережі дикорослих грибів та грибних консервів домашнього приготування,  дотримання ветеринар-но-санітарних вимог при реалізації грибів. В ході перевірки виявлена реалізація грибів промислового виробництва, які мають документи, що посвідчують їх якість та безпеку. Проведено роз’яснювальну роботу з представниками торгової мережі щодо запобігання отруєнню грибами.

    При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті.

Для запобігання отруєнню грибами Ізмаїльське управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує:

  • Купувати гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, тільки при наявності  документів, що посвідчують їх якість та безпеку.
  • Збирати та купувати тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
  • Не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштувати сирі гриби на смак.
  • Вдома гриби потрібно ретельно промити, у маслюків та мокрух – зняти з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При кулінарній обробці гриби необхідно прокип’ятити 7-10 хвилин, відвар злити, після чого їх можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати ботулізм.

Категорично заборонено збирати гриби:

  • Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
  • З пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.
  • Пластинчасті, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Печериці, в яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • Терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • Промийте шлунок простою водою;
  • Дотримуйтеся постільного режиму;
  • Пийте багато рідини (звичайна або підсолена вода, прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • Прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!